Hoe denk ik erover :
wij zijn het zoveelste zoogdier in een rij en ben geen voorstander van niet en van teveel, maar eerder van gematigd vlees te eten. Maar wel van dieren die gekweekt zijn onder bepaalde voorwaarden. Ik draag ook leer, en wel van dezelfde dieren die dienen voor consumptie.
Elkeen in die cyclus heeft z'n natuurlijke vijand en jammer genoeg voor bepaalde dieren ( die er trouwens voor gekweekt worden, anders zouden ze misschien zelfs nooit geboren worden) is dit de mens.
waarom hebben we vlees nodig (volgen VILt) :
Vlees is een belangrijke leverancier van eiwitten, ijzer, zink, selenium en B-vitaminen. Wie geen vlees eet, moet deze voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen halen. Dat vraagt extra aandacht bij de samenstelling van het menu. Voor de doorsnee consument is dit geen gemakkelijke opgave. Naarmate er minder dierlijke producten worden gegeten, wordt het ook moeilijker om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.
Vitamine B12 zit enkel in dierlijke producten en is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel. En dit is heel belangrijk !!
Na water zijn eiwitten het belangrijkste bestanddeel in vlees. Eiwitten in vlees hebben het voordeel dat ze goed verteerbaar zijn en een hoge biologische waarde hebben. Vlees brengt met andere woorden alle essentiële aminozuren aan in een goede verhouding zodat de opbouw en het onderhoud van de verschillende lichaamsweefsels optimaal kan verlopen. Deze hoge kwaliteitswaarde wordt ook gehaald voor eiwitten in andere dierlijke producten zoals ei en melk, maar doorgaans niet in plantaardige producten.
Vlees is een belangrijke leverancier van verscheidene mineralen, en in het bijzonder van ijzer en zink. Bovendien biedt vlees deze mineralen aan in een makkelijk opneembare vorm, dit in tegenstelling tot veel plantaardige voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld spinazie. Bij volwassenen bedraagt de ijzerabsorptie ongeveer 22 procent uit vlees en slechts 1 tot 5 procent uit plantaardige producten.
Wat eet ik niet :
*vlees van dieren die op een boerderij gekweekt worden zonder het daglicht te zien en in overvolle stallen zitten !
*vlees van dieren die volgespoten worden met antibiotica tegen uierontsteking, tegen wormen,....
en jammer genoeg is hormonenvrij vlees nog altijd een illusie ....
*vlees van dieren die op een niet natuurlijke wijze samengepakt zitten : kippen en varkens
*vlees van dieren die levend getransporteerd zijn en afzien tijdens het transport
*kikkerbillen (wrede slachting)
*foie gras
*elk vlees dat voorkomt van dieren die geweld zijn aangedaan
(rituele slachting van schapen-zelfs als het gebeurt in erkende slachthuizen)
*vlees die voorkomt van de jacht
*ik ben tegen pels omdat hier enkel de dieren gekweekt worden voor de pels
*tegen de jacht als het gaat om 20 imbecielen die op 1 konijn jagen en hem volproppen met lood.
* ik gebruik nooit cosmetica of reiniginsproducten die op dieren uitgetest zijn.
IK ben ook lid van Gaia en zal geen enkele wreedheid op dieren dulden. Ik kan niet aannemen van kinderen dat ze op gelijk welke wijze geen respect tonen voor dieren. Het is een belangrijke schakel in natuureducatie.
Zo ben ik erop gekomen dat een familie met kinderen en Jack Russel hun hond loslieten en in de weide, en onder luid vertier hun hond al de kleintjes van een patrijs lieten verscheuren, omdat dit hun hond z'n instinct was dat hij volgde. Die moeder patrijs die voor haar kinderen opkwam werd ook omgebracht.
Toen ik met vader klaar was stonden alleen z'n schoenen nog in de weide. ...
Ik eet dus gemiddels 2x per week vlees, enkel van dieren die op een natuurlijke wijze opgroeien en volop de tijd krijgen om zich te ontwikkelen volgens hun eigen tempo en op een menselijke manieren dan voor consumptie in aanmerking komen. Soms moeilijk te vinden maar dan eet ik liever geen vlees dan toe te geven aan de overkweek waarmee we nu bezig zijn.